Ana Sayfa Yaşam Amerika’da Oturum İzni Nasıl Alınır?

Amerika’da Oturum İzni Nasıl Alınır?

0
Paylaş
amerikadaoturumizni01

Amerika’da oturum almak için çeşitli yöntemler bulunmakta. Bu yöntemlerden bir tanesi de EB-5 vize programı ile oturum izni almak. EB-5 vize programı ile Amerika’da yatırım yapan kişiye, eşine ve 21 yaşını doldurmamış olan çocuklarını oturum izni verilmekte.

EB-5 oturum izni alabilmek için Amerika’da bulunan yeni bir işletmeye en az 1 milyon dolarlık bir yatırım yapılması gerekmekte. İkinci bir seçenek olarak ise hedeflenen bir çalışma alanına en az 500 Bin dolarlık bir yatırım yapılabilir. Hedeflenen çalışma alanları genellikle kırsal kesim ve şehir dışında bulunan, işsizlik oranının Amerika’nın genel işsizlik oranından fazla olduğu yerlerdir.

Yatırım yapacak kişinin, yatırımı yapacağı paranın kaynağını beyan etmek zorundadır ve bu para tamamen yasal yollarla kazanılmış bir para olmalıdır. Hukuksuz yoldan veya kazanç kaynağı açıklanamayan paralar yatırım yapılmasına izin verilmemektedir. Yakın gelecekte bu kanun düzenlenerek yatırım için istenen miktarlar 1,2 milyon dolar ve 800 Bin dolara çıkartılacaktır.

Yatırım yapılacak işletme 29 Kasım 1990 tarihinden önce kurulan bir işletme olmalı ve kurumun yasal işletmesi devam ediyor olmalıdır. Ayrıca işletmenin EB-5 yatırımcısını da dahil edebileceği bir pozisyonu bulunmalıdır. Yatırımı yapan kişi işletmede idare ve yönetimin bir parçası olmak zorundadır. Yatırımcı şirket idaresi ve yönetimi istediği taktirde uzaktan da yerine getirebilir ancak burada unutulmaması gereken bir nokta var. Ticari amacını yerine getirmemiş ve insanlara yeni iş imkânı sunmayan herhangi bir mülkiyet alımında EB-5 vize programının şartları tamamlanmamış olur. Bu yüzden yatırımcı EB-5 vizesi alma statüsüne geçemez.

EB-5 yatırımcıları, yatırım yaptıkları işletmelerde, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına en az 10 tam gün iş imkânı sunmak zorundadırlar. Eğer bir işletmeden birden fazla EB-5 yatırımcısı bulunuyorsa bu yatırımcıların her birinin 10 tam gün iş imkânı sunması gerekmektedir. Bu noktada şirket değil EB-5 yatırımcılarının sayısı baz alınır. İş imkânı sağlanacak olan kişilerin Amerika Birleşik Devleri vatandaşı, yeşil kart sahipleri ve devletin çalışma izni verdiği göçmenler arasında olanlara bu imkânı sağlamaları gerekmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here